Kaikki mukaan – Apua häiden järjestämiseen lähipiiristä

Häät ja muut juhlat ovat usein arkea ja illanistujaisia suurempi tapahtuma, jonka järjestämiseen saatetaan monesti tarvita auttavia käsiä. Kaikki palvelut on aina mahdollista myös ostaa, mutta lähipiiri saattaa olla halukas auttamaan mielellään häiden ja juhlien järjestämisessä. Läheisten tarjoama apu on mieletön etuoikeus, jota kannattaa hyödyntää, jos avunpyytäminen tuntuu itsestä mukavalta!

Tärkeintä on tietenkin kiittää avusta! Se on vähintä, mitä voi tehdä. Lisäksi on tärkeää sanoittaa ja kertoa selkeästi, minkälaista apua odotetaan tai mistä olisi eniten apua. Tämän vuoksi ennen avunpyytämistä juhlasuunnitelmat kannattaa selventää itselle kristallinkirkkaiksi. On myös hyvä muistaa, että toisten ammattitaitoa ei voi olettaa saavansa ilmaiseksi, pelkästään avunpyyntönä.

Tässä muutamia vinkkejä, mitä ennen avun pyytämistä kannattaa ottaa huomioon:

  • Vahvuudet: Missä auttava henkilö on eniten mukavuusalueellaan? Esimerkkinä tilanne, jossa paras ystäväsi olisi loistava viulisti, mutta hän jännittäisi esiintymistä yli kaiken. Olisiko tällöin mahdollista pyytää häneltä esim. jonkin kappaleen sovittamista viululle tai muuta palvelusta, johon ei liity esiintymistä?
  • Aikataulu: Onko henkilöllä tarpeeksi aikaa auttamiseen? Jos elämässä on jälkikasvua, lemmikkejä, uusi työpaikka tai muuten stressaava hetki, saattaa olla parasta kysyä apua jostain muualta.
  • Aika: Mitä aiemmin apua pyydetään, sen parempi! Esimerkiksi Save the Date -tyylinen tiedustelu on paikallaan, niin henkilö voi varata aikaa ja päivän kalenteristaan. Mikään ei ole ikävämpää kuin edellisellä viikolla tuleva pyyntö avusta, jonka lopussa vielä todetaan, että emme enää kerkeä tilaamaan tätä tai hankkimaan ulkopuolista apua tilanteeseen, autathan? Vaikka henkilö suostuisi mielellään auttamaan tässä tilanteessa, ei ole ihme, jos hän ottaa hiukan etäisyyttä tapahtuman jälkeen.
  • Odotukset: Jos avun pyytämiseen liittyy sivulause, ”olisi hyvä jos tämän voisi laittaa myöhemmin muistona seinälle” tai ”haluamme, että tämä ehdottomasti videoidaan muistoksi”, kannattaa miettiä, olisiko ammattilainen ja ulkopuolinen sittenkin parempi henkilö toteuttamaan toiveen. Tällöin avun lopputulokselta voi vaatia niin paljon kuin haluaa. Apua pyydettäessä tilanteeseen liittyy se, että lopputuloksessa ei voi vaatia täydellisyyttä kuten ammattilaisten kohdalla.

Kun apua on saatu, on tärkeää osoittaa kiitollisuus saadusta avusta. Siitä auttaneelle tulee tunne, että hänen apuaan on oikeasti arvostettu. Kaupat ovat pullollaan ihania lahjoja, jotka varmasti ilahduttavat auttajia. Tässä muutamia persoonallisia ja/tai käsintehtyjä keinoja, joilla voit osoittaa kiitollisuuden häitä ja juhlia järjestäneille ihmisille:

  • Kiitoskortti: Kiitoskortti on perinteinen ja kaunis keino kiittää avusta. Kortista voi tehdä henkilökohtaisen ja ikimuistoisen! Voit kertoa kortin saajalle, miten hänen apunsa auttoi juhlien järjestämisessä tai kertoa mikä hänessä on parasta! Voit myös esimerkiksi opetella kortin kirjoittamista faux kalligrafialla.
  • Ruoka: Tie sydämeen käy vatsan kautta ja ihana muistaminen on esimerkiksi itse tehty ruoka tai leipomus. Helpoimpia leipomuksia ovat esim. erilaiset kahvikakut, joita on helppo tehdä kerralla useampi. Nämä kakut sopivat täydellisesti pakastettavaksi, joten niistä riittää iloa pitkäksi aikaa! Muita ihania, persoonallisia ruokamuistamisia ovat hillot ja säilykkeet, leivät tai vaikka häämatkalta tuotu viinipullo.
  • Valokuvat: Juhlissa on monesti valokuvaaja ja häntä voi pyytää ottamaan muutaman ekstrakuvan auttaneista. Näistä kuvista on hyötyä esim. somessa, työnhaussa tai muissa paikoissa, joissa tarvitaan virallisempaa kuvaa.
  • Yhteinen tekeminen: Monelle tulee mieleen illallisen järjestäminen talkooväelle kotona, mutta yhteinen tekeminen voi olla paljon muutakin! Se voi olla mökkireissu, lautapeli-ilta, wine & paint -tapahtuma tai vaikka roolipeli!
  • Vastapalvelus: Vain taivas on rajana! Kannattaa muistaa, että moni itselle tavalliselta tuntuva taito tuntuu toiselle uskomattomalta. Hyvä esimerkki on kumppanini, joka ei osaa ommella, joten hänelle napin ompelu vaikuttaa asialta, joka voisi olla mahdollista vain ompelimossa. Vaikkapa korjausapu (vaatteet, asunto, auto), hoitoapu (lapset, lemmikkieläimet) tai vaikkapa jonkin taidon opettaminen (tietotekniikka, ruuanlaitto, leipominen, sovelluksen käyttäminen) ovat mainioita lahjoja! Jos häissä lapsivieraita on ollut ohjaamassa lähipiirin teini-ikäinen, hän saattaisi arvostaa paljon CV-pajaa, apua kesätyöhakemuksen kirjoittamiseen ja sanallista arviota tehdystä työstä.

Jos avun pyytäminen jännittää paljon tai lähipiiri ei ole niin innoissaan auttamisesta, kannatta aina muistaa, että avun voi myös ostaa! Tällöin voi vaatia enemmän ja olla rauhassa asiakkaana. Mitään vastapalvelusta ei tarvitse tehdä tai miettiä jälkikäteen, sillä apu maksetaan jo rahalla.